Zonnepanelen beginnen aardig aan te slaan; ze zijn tegenwoordig relatief betaalbaar en behoorlijk efficiënt. De Mexicaanse start-up Greenfluidics is daarentegen alweer bezig met een evolutie van het 'saaie' zonnepaneel, namelijk een bio-zonnepaneel gevuld met algen. Er zouden enkele enorme voordelen aan deze nanotechnologie gebonden zijn, maar het bedrijf schetst vooralsnog wel een heel zonnig beeld van de toekomst met algen op het dak.
Biopanelen zoals die van Greenfluidics hebben meer dan één functie, wat het concept in theorie ontzettend aantrekkelijk maakt. Algen, piepkleine plantachtige organismen die fotosynthese bedrijven, hebben namelijk meerdere grote voordelen ten opzichte van levenloze zonnepanelen.
Zo produceren algen zuurstof door zonlicht, water en koolstofdioxide daarin om te zetten. De organismen filteren dus schadelijke CO2 uit de lucht en geven daar zuurstof voor terug; volgens Greenfluidics tot twee pond CO2 per pond algen.
Daarnaast is de inhoud van een dergelijk zonnepaneel simpelweg biomassa, de grondstof voor een vrij schone biobrandstof. Tot slot absorberen de wezens, die in een waterachtige oplossing leven, een zekere hoeveelheid warmte, wat stroomkosten voor de airco bespaart en indirect voor het opwekken van stroom zorgt. Door middel van een thermo-elektronische generator wordt het warmteverschil namelijk omgezet tot elektriciteit.
Dat zijn daarentegen allemaal theoretische toepassingen van een - toegegeven zeer veelbelovend - concept voor schone energie. De keerzijde daarvan is het feit dat daar praktisch ogenschijnlijk weinig van terecht komt, zo beargumenteert New Atlas.
Dat begint bij de hoofdzakelijke functie van het biopaneel: stroom opwekken. Volgens Greenfluidics kan een algenpaneel tot 328 KWh per vierkante meter per jaar opwekken. Dat zou tot wel drie keer zoveel zijn vergeleken met een gemiddeld modern zonnepaneel. Dat lijkt daarom simpelweg niet aannemelijk, zeker aangezien de opbrengst van een thermo-elektronische generator doorgaans veel lager is dan een normaal zonnepaneel bij vrij kleine warmteverschillen.
Ook de besparing van aircokosten, wat volgens Greenfluidics 90 KWh per vierkante meter per jaar moet opleveren, is een beetje abstract. Hoezeer simpele zonnewering of een geïsoleerd huis bespaart blijft dan in het midden. Tot slot wordt de hoeveelheid opgenomen CO2 per jaar in twijfel getrokken. Greenfluidics claimt 200 kg van de schadelijke stof per jaar te kunnen absorberen, maar legt niet uit of dit per vierkante meter algenpaneel is of op een andere schaal.
Kortom, het idee is ontzettend veelbelovend en met genoeg interesse en doorontwikkeling zou het concept van Greenfluidics echt verandering teweeg kunnen brengen. Voor nu is het daarentegen slechts een start-upconcept dat ergens aanvoelt als te mooi om waar te zijn.
Bronnen: Greenfluidics, via New Atlas