GIBIT2020 of Gemeentelijke inkoop bij IT Toolbox: wat is er nieuw?

2022-07-15 21:45:45 By : Ms. Gabriella Guo

Recent is de nieuwe versie van de GIBIT gepubliceerd, de GIBIT2020. Of eigenlijk is er een hele "Gemeentelijke inkoop bij IT Toolbox" gepubliceerd, waar de nieuwe GIBIT onderdeel van uitmaken. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

De toolbox bestaat naast de inkoopvoorwaarden (dus de GIBIT2020) uit een toelichting op die voorwaarden, de Gemeentelijke ICT-kwaliteitsnormen, de Overeenkomstengenerator, het Stappenplan aansprakelijkstelling leverancier, het Rekenblad schade aansprakelijkheid 1.2, het GIBIT VNG Forum en de Pleio groep GIBIT. Zie https://www.vngrealisatie.nl/gibit voor meer informatie over al die onderdelen van de Toolbox.

Pas toe of leg uit

Het idee is dat de Toolbox op het niveau "pas toe of leg uit" tot standaard wordt verheven. Er is uitdrukkelijk voor gekozen om de Toolbox als geheel op die lijst te plaatsen. Dat is dus inclusief bijvoorbeeld de overeenkomstengenerator.

Het achterliggende idee is dat de Toolbox als geheel voldoende flexibiliteit kent en daarmee ook van geval tot geval tot afdoende proportionele afspraken gekomen kan worden. Het sec alleen maar tot standaard verklaren van de inkoopvoorwaarden als zodanig werd als te star ervaren.

Een innovatieve benadering, zeker ook nu de contractgenerator immers dynamische uitkomsten zal kennen en ook nog nader bijgewerkt kan worden. 

In de inkoopvoorwaarden (de GIBIT 2020) zijn de nodige wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van de vorige versie (de GIBIT2016). Ik licht er enkele uit:

De inkoopvoorwaarden zijn abstracte, generieke bepalingen die in veel verschillende situaties van toepassing zijn. Dat maakt logischerwijs dat niet altijd iedere bepaling even goed past op een specifieke situatie.

Het was dan ook, ook in 2016, altijd al zo dat in de bovenliggende overeenkomst nadere en afwijkende afspraken kunnen worden gemaakt.

In de 2020-versie krijgt het belang van genuanceerde, passende en proportionele afspraken nog wat meer nadruk, met name door het tevens aanbieden van de contractengenerator en de overige hulpmiddelen uit de Toolbox als geheel. Gemeenten dienen met die hele Toolbox in de hand tot een afdoende redelijke set afspraken te komen. 

Bij aanbestedingen zal dit praktisch gezien bijvoorbeeld kunnen betekenen dat voorafgaand aan de aanbesteding met de generator een conceptversie van de overeenkomst wordt gemaakt, die vervolgens als een van de documenten waarover vragen kunnen worden gesteld bij de aanbestedingsstukken wordt gevoegd. Dat biedt dan alle inschrijvers de kans om met concrete wijzigingsvoorstellen op die conceptovereenkomst te komen. 

Volledigheidshalve merk ik op dat wij betrokken zijn geweest bij het herzien van de GIBIT2020.

Mocht u vragen hebben over de GIBIT-voorwaarden, dan hoor ik uiteraard graag. 

Ontvang nieuwe kennisitems direct in je inbox! Klik hier om aan te melden.

De Staatssecretaris van Financiën heeft besloten om het besluit Vaste Inrichting van 17 december 2020 te wijzigen. In deze blog gaan wij op hoofdlijnen in op de wijziging van het besluit en de gevolgen hiervan.

Een aanbesteder die met een ‘ex-antebekendmaking’ ruchtbaarheid geeft aan zijn voornemen tot onderhandse gunning van een opdracht en vervolgens een standstill-termijn van twintig dagen in acht neemt, kan vervolgens een onaantastbare overeenkomst sluiten. Ook als achteraf zou blijken dat onverhoopt toch een aanbestedingsplicht geschonden is. In een recente uitspraak verduidelijkt de voorzieningenrechter te Leeuwarden dat die bescherming pas aan de orde is vanaf het moment dat ook daadwerkelijk is gecontracteerd én alleen indien de bekendmaking voldoende duidelijk de opdracht beschrijft.

In 2019 hebben de sociale partners en het kabinet het welbekende Pensioenakkoord gesloten. In het Pensioenakkoord zijn afspraken gemaakt over de hervorming van het Nederlandse pensioenstelsel. In navolging op dit akkoord is het Wetsvoorstel Wet Toekomst Pensioenen (hierna: WTKP) ingediend bij de Tweede Kamer, met 1 januari 2023 als beoogde ingangsdatum. De wet brengt veel veranderingen met zich mee. Met name wanneer je een verzekerde pensioenregeling hebt zal je als werkgever aan de bak moeten. Maar wat moet je eigenlijk allemaal precies regelen als werkgever? Waar moet je rekening mee houden, en wie spelen er nog meer een rol in het proces? Hier gaan wij in deze blogreeks verder op in, waarbij wij ons specifiek focussen op werkgevers met een verzekerde pensioenregeling.

De gunningsbeslissing is vaak het onderwerp van geschil in een aanbestedingskortgeding. Inschrijvers vinden achteraf de beoordelingscriteria onduidelijk of menen dat de beoordelingscommissie de beslissing onvoldoende onderbouwt dan wel de beoordelingscriteria niet goed toegepast. In een recent vonnis zet de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland nog eens de maatstaf voor een goed onderbouwde selectie- en gunningsbeslissing uiteen.

Twee werknemers komen te laat. Ieder bij een andere werkgever, maar aan beiden wordt een ontslag op staande voet verleend. De klantenservicemedewerkster is terecht ontslagen, de kok niet, hoe zit dat? Waarom is de ontslagbrief zó belangrijk en wat moet erin staan? In de podcast ‘Uitgewerkt!’ behandelen de arbeidsrechtadvocaten van Dirkzwager spraakmakende en interessante uitspraken of thema’s op een toegankelijke manier. Ditmaal centraal: te laat komen op het werk.

Bij besluit van 18 juli 2008 heeft de Staatssecretaris goedgekeurd dat aan bestuurders en commissarissen onder bepaalde voorwaarden voorkoming van dubbele belasting mag worden verleend op basis van de vrijstellingsmethode (hierna: het goedkeurende beleid). Dit goedkeurende beleid zal per 1 januari 2023 komen te vervallen. Voor bestuurders of commissarissen die op dit moment gebruik maken van het goedkeurende beleid kan dit vergaande gevolgen hebben. In onderstaande blog bespreken wij de verschillen tussen de vrijstellings- en de verrekeningsmethode en zetten wij de mogelijke gevolgen van het vervallen van het goedkeurende beleid voor u uiteen.

Twee hoven (Den Bosch en Arnhem-Leeuwarden) werden recentelijk geconfronteerd met eenzelfde vraagstuk: als de dagvaarding niet tijdig is aangebracht, en datzelfde geldt voor het eerste herstelexploot, kan dan met een later herstelexploot alsnog de aanhangigheid van de procedure worden gered?

Beschermde oorsprongsbenamingen (BOB’s) kunnen als intellectueel eigendomsrecht worden beschermd, ook wanneer het de export van feta betreft

Afgelopen dinsdag stemde De Eerste Kamer voor de motie Rietkerk. Dat heeft tot gevolg dat er voor dit moment vanuit moet worden gegaan dat de Omgevingswet over circa zes maanden in zal gaan.

Volgens de Duitse is voor een koopcontract voor onroerend goed een notariële akte vereist om rechtsgeldig te zijn.

Op 13 juli 2022 heeft het Gerecht van de EU een belangrijke uitspraak gedaan over staatssteun bij grondtransacties. De Europese Commissie heeft naar het oordeel van het Gerecht niet aannemelijk gemaakt dat de uitgifte van grond in erfpacht tegen niet-marktconforme voorwaarden had plaatsgevonden. Het Gerecht van de EU geeft in zijn uitspraak onder meer bruikbare handvatten om de marktwaarde van de bij een transactie betrokken grond vast te stellen, althans voldoende aannemelijk te maken. Daarmee is de uitspraak ook van belang voor de Nederlandse vastgoedpraktijk.

Er is weer een nieuwe uitspraak verschenen waarin het Didam-arrest wordt toegepast, en wederom een belangwekkende. Gemeente Zevenaar beëindigde een uitgifteprocedure van een aantal kavels, omdat deze de toets van het Didam-arrest niet zou doorstaan. Rechtbank Gelderland zag geen problemen met de eerste uitgifteprocedure en oordeelt dat de gemeente waarschijnlijk onrechtmatig heeft gehandeld door de procedure stop te zetten.

Log in om dit artikel als favoriet te markeren, het artikel vindt u terug onder Mijn bewaarde kennis. 

Nog geen account? Registreer direct en blijf eenvoudig op de hoogte van nieuwe kennis via uw persoonlijke Dirkzwager-account.

Ontvang nieuwe kennisitems direct in je inbox! Klik hier om aan te melden.

Deze website plaatst functionele en analytische cookies, waarmee we onze site gebruiksvriendelijker maken. U blijft anoniem. Cookies van derden plaatsen we niet zonder uw toestemming. Klik op 'voorkeuren instellen' om uw voorkeuren aan te geven.