Frankrijk krijgt internationale hulp in strijd tegen toenemende bosbranden
In Vatera, een toeristische bestemming op Lesbos, zijn honderden mensen waaronder toeristen uit hun verblijven geëvacueerd vanwege bosbranden. De VRT meldt:
De burgemeester van westelijk Lesbos zei op de Griekse zender TV ERT dat "er alles aan wordt gedaan woningen te redden". Een vluchtende vrouw vertelde op tv dat vlammen haar huis al hadden bereikt. De brandweer heeft negen vliegtuigen en een helikopter ingezet om de brand te bestrijden, in afwachting van versterkingen uit Noord-Griekenland. Verschillende huizen en vakantiehuizen werden verwoest door de vlammen, aldus lokale media. Op sommige plaatsen zouden de vlammen de zee al hebben bereikt. De kustwacht zou negen mensen van het strand hebben gered.
Het vuur woedt ook in andere delen van Griekenland. Onder meer bij het nationaal park Dadia-Lefkimi-Soufli in het noordoosten van het land. Dit gebied, dat op de werelderfgoedlijst van de VN staat, is het leefgebied van het grootste aantal verschillende soorten roofvogels in Europa. 36 van de 38 in Europa levende soorten komen er voor. Het is de enige plek op de Balkan waar de monniksgier nog broedt. De brand veroorzaakt enorme dichte rookwolken waardoor blusvliegtuigen het vuur amper kunnen benaderen.
Aan de andere kant van het door hitte en droogte geteisterde noordelijk halfrond is ook sprake van een noodsituatie. Vrijdagmiddag brak er een brand uit in Yosemite Park, een van de bekendste natuurgebieden van Californië. Duizenden mensen zijn op de vlucht voor de vlammen, sommigen werden door de vlammen verrast in hun huizen. De NOS meldt:
De bosbrand bij het Yosemite National Park in de Amerikaanse staat Californië breidt zich steeds verder uit. Inmiddels staat ruim 4800 hectare aan natuurgebied in brand en daarmee is de Oak Fire uitgegroeid tot de grootste brand van dit seizoen in het gebied. Meer dan 6000 mensen zijn uit de omgeving geëvacueerd, verschillende wegen zijn afgesloten en het vuur bedreigt volgens de brandweer zo'n 2000 gebouwen. Tot nu toe zijn geen doden of gewonden gemeld. De gouverneur van Californië heeft de noodtoestand uitgeroepen in het gebied.
Al Jazeera legt uit dat het directe verband tussen de vuurzeeën en klimaatverandering op het noordelijk halfrond duidelijk is. De vuren worden meestal direct veroorzaakt door andere menselijke activiteiten maar de industriële vernietiging van het klimaat maakt de gevolgen vele maken groter. In Europa zijn er als gevolg van de klimaatcrisis drie tot vier keer zoveel hittegolven als normaal. De enige manier om te voorkomen dat deze problemen in de toekomst nog groter gaan worden is de opwarming van de Aarde een halt toe te roepen door het klimaatakkoord van Parijs na te leven. Om de een of andere reden lijkt de daadwerkelijke bereidheid daartoe nog steeds gering.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
"Huidig klimaat beleid nog steeds te slap ..." Een ander klimaat beleid verandert de komende 10 jaar niets aan droogte en overstromingen. Het is wel nodig, maar het verandert NIETS aan de acute problemen. Wat wel helpt: Water management. Ik stel voor, dat we Willem Alexander benoemen tot "Waterkoning van Europa". Als het dan ergens droog is of als er overstromingen zijn, kunnen we hem de schuld geven. LOL. Maar zonder gekheid: We hebben een Europees plan voor waterbeheer nodig. Zoals het deltaplan na 1953. En daar moeten we gewoon heel veel geld voor vrij maken. En Willem Alexander? Hij zou zich kunnen richten op het overtuigen van de EU leiders om samen te werken op het gebied van waterbeheer. En om waterbeheer prioriteit te geven boven andere projecten en heilige huisjes.
Een reductie co2 is te lastig: een mens stoot 365kg co2 per jaar uit, de reductie moet wereldwijd zodanig zijn dat per mens 500kg aan co2 wordt geproduceerd. Dus een mooi en nobel idee natuurlijk. In Amerika gaat dat zo ie zo niet lukken. Met “EenMening3” dus eens dat er vooral/ook sprake moet zijn van adaptie. “EenMening3 25 jul. 2022 - 16:48 @Twotone Adaptie valt niet goed bij klimaatactivisten omdat het afleid van de oorzaken van klimaatverandering. Deze opstelling is alleszins begrijpelijk. Met alleen het terugdringen van de CO2-uitstoot komen we er echter niet. We zullen ons ook moeten aanpassen aan de komende ontwikkelingen: dijken verhogen, waterberging voor droge perioden, verhogen grondwaterpeil etc.”
Ja de klimaat opwarming gaat voor heel veel ellende zorgen. Maar daarom hoeven we nog niet, zoals enkele reacties hieronder, in een apathische einde der tijden neurose te vervallen. De kans lijkt mij groter dat de mensheid binnen enkele eeuwen uitsterft door een kernoorlog of door een pandemie, dan door de opwarming van het klimaat. We moeten nu wel de transitie in gang zetten naar een duurzamere economie, maar dat gaat generaties duren. En dan nog komt die transitie alleen op gang als landen écht de pijn voelen van de opwarming. Moord en brand schreeuwen omdat er een hittegolf was (er was trouwens niet eens een officiële hittegolf en afgelopen dinsdag toen volgens de hijgerige pers het 40 graden zou worden, haalde De Bilt niet eens het dagrecord) is niet écht pijn.
"Moord en brand schreeuwen omdat er een hittegolf was...." Zal ik je eens wat vertellen. Het klimaat stopt niet bij de Nederlandse grenzen. Het is niet zo dat alleen het aantal hittegolven in Nederland de maatstaf is voor klimaatverandering. En dat het dus wel meevalt, want 'we hebben nog niet eens een hittegolf gehad. 'Wereldwijd was het in juni gemiddeld 0,31 graden Celsius warmer dan de gemiddelde temperatuur in die maand tijdens de periode van 1991 tot 2020. Dat maakt van de laatste junimaand de op twee na warmste juni ooit. In Europa was het, met 1,6 graden Celsius boven de gemiddelde temperatuur, zelfs de op één na warmste juni ooit. Dat is te wijten aan hittegolven". https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220707_95598453
Leestip. Mark Lynas: Zes graden https://www.zesgraden.nu/
Alle heersende crises hebben 1 ding gemeen, ze worden niet aangepakt en versterken elkaar. Ik geloof dan ook absoluut niet dat we als individu of als als overheid/ EU in staat zijn hier iets aan te doen. Zeker niet wereldwijd. Doemdenken? Jazeker. Maar dan heb ik uiteindelijk liever dat we hier in NL met 200 miljoen wonen op een betrekkelijk veilige manier dan onnozele politiek bedrijven waarmee we niets bereiken. En stop aub ook met dat naïeve gedachtegoed dat ieder beetje helpt. Dat doet het eenvoudigweg niet. Zo'n bosbrand op Lesbos is catastrofaal in vergelijk met het uitkopen van boeren voor honderden miljoenen. De 'daadwerkelijke bereidheid' is niet alleen gering, die is simpelweg zwaar onvoldoende. Mensen rijden nog steeds graag een grote auto. Mensen maken graag een stedentripje, ook jongeren. Mensen eten nog steeds graag buiten de deur, met veel vlees. Overigens is de grootste oorzaak die verdubbeling naar 8 miljard mensen in 50 jaar tijd. Om maar niet te praten over de vervuiling van die ene % die net zo groot is als van die onderste 4 miljard. Uiteindelijk lost het zich vanzelf op, binnen 10 jr zijn we volledig gewend aan tientallen miljoen klimaatdoden per jaar, extreme honger, ziekte uitbraken en tegelijk gaan we nog steeds op vakantie en consumeren we er vrolijk op los. Waarom, omdat we allemaal willen lijken op die ene %. Is er dan niets positiefs te melden? Tuurlijk, moeder aarde overleeft het wel en past zich aan. Wij niet.
Dit denk ik dus ook. Alleen de term “klimaatdoden” zal denk ik maar beperkt gebruikt worden. Velen zullen in oorlog omkomen, want dat is wat er gebeurt als er echt grote schaarste is. Ook veel mensen zullen proberen zoveel mogelijk door te gaan met hun leven, en juist dat is eigenlijk het probleem. Niet alleen de auto en het vliegen zorgen voor uitstoot, al onze economische activiteit is volledig van goedkope energie uit fossiel afhankelijk. Een echte wereldwijde transitie is niet haalbaar in minder dan 10 jaar. En dat zie je nu ook: uitstoot is weer op niveau van voor Corona en stijgt wereldwijd gewoon weer. De realiteit gaat het beleid heus inhalen. Onze beschaving waar vluchtelingen opvang krijgen, iedereen te eten heeft en we onze leefomgeving schoon en gezond proberen te houden zal in een situatie van permanente crisis en oorlog helaas ook sneuvelen. Geen leuke “doemgedachte”. Oplossingen heb ik niet, maar ik kan wel zien dat veel pogingen volledig kansloos zijn gezien de schaal en massaliteit. Ik probeer sober te leven en hoop dat dat voorbeeld mensen aanspoort dat ook te doen. Misschien dat “we” zo nog wat tijd kunnen winnen.
Citaat "Zo'n bosbrand op Lesbos is catastrofaal in vergelijk met het uitkopen van boeren voor honderden miljoenen. " Je verwart twee verschillende dingen. Halvering van de veestapel is noodzakelijk om stikstof vervuiling te verminderen. Dat is nodig om insecten te redden. Insecten zijn nodig om bloemen te bevruchten. Als we de veeboeren hun gang laten gaan, moeten de fruittelers over tien jaar ieder bloemetje met een kwastje bestrijken om fruit te kunnen telen. Bij appels en peren is dat absurd veel werk. Bij blauwe bessen en bramen is dat helemaal niet te doen.
Het is extreem droog in Europa, ook in ons land. Dat maakt de kans op bosbranden groot. Volgens de droogtemonitor bedraagt het neerslagtekort nu 205 mm waardoor 2022 tot de 5 % droogste jaren behoort. Het zal naar verwachting over 15 dagen 243 mm bedragen, d.w.z. de komende 15 dagen zal er per dag 2,5 mm meer verdampen dan er aan neerslag valt. Als je dit tekort per dag extrapoleert naar 31 augustus, komen we uit op een tekort van maar liefst 295 mm! Daarmee is het ongeveer even droog als in recordjaar 2018. Er is wel een verschil met 2018: toen viel er 60 dagen achter elkaar nauwelijks regen. Nu valt er regelmatig wat neerslag, zodat grote delen van het land tot nu toe redelijk groen zijn gebleven.
Tja, meet marketingkreten als "duurzaam!" en "groen" houdt je de klimaatverandering niet tegen. Al die extra consumptie versnelt de boel alleen maar. Het probleem in de consumptielanden is te veel geld zodat een ieder ongebreideld kan toegeven aan de consumptieverslaving. En wordt dan de energie een beetje duurder door ome Vlad, dan krijst men moord en brand en wordt men weer gecompenseerd voor de prijsstijging. Het is alsof je in een auto zonder remmen de berg afraast. Het enige dat je kunt doen is geen gas geven. Maar te pletter rijden zal je.
Het is dood- en doodeng. Nooit eerder is Europa zo hevig geteisterd door bosbranden. En de gruwelijke hittegolf die we de afgelopen dagen hebben moeten doormaken brak ieder record, heeft het leven gekost aan duizenden. Allemaal voorboden van het -inmiddels- onvermijdelijke. We hebben hoogstens nog enkele decennia voor het massale uitsterven begint van alle leven op aarde.
Uit onderzoeken op en naar Mars blijkt dat die planeet erg veel overéénkomsten heeft met de aarde. Er is water geweest, rivieren, leven etc. Als we dan nu naar Mars kijken zou het mij niet verbazen dat we daar naar moeten kijken om te zien hoe het met de aarde afloopt.
Je bedoelt Venus. Maar komt omdat er geen vloeibare metalen kern die een magnetosfeer kan opwekken, waarmee je straling van de zon tegen kan gaan. Zonder dat "waait" letterlijk gewoon de atmosfeer weg. Venus is de planeet met een "out of control greenhouse" effect.
De reflexen die door de markt ingeprent worden zijn destructief. Warmepompen en airco's, en nog meer energie vretende zaken die het probleem alleen maar versnellen. Zelf kan je er wat aan doen, zeker. Maar wat nu gebeurt is de tweedeling tussen geld en geen geld nog groter maken.
Erm, warmtepompen zorgen juist voor efficiëntere verwarming. Dat je dat niet begrijpt kan ik niet helpen. Maar verdiep je er alsjeblieft een beetje in. En ze kunnen het ook veel beter dan "hybride warmtepompen" waar Nederland (gedrukt door Shell en andere invloeden) op inzet. Vergeleken met een normale gasketel heb je het over zo'n 5 keer zo efficiënt. EN ja dat is 5 keer vergeleken met 100% (mocht je een perfecte ketel hebben die al het gas naar bruikbare binnen warmte omzet, je verliest altijd wat). Dus ook al brand je het gas in de elektriciteitscentrale met 40% efficiëntie om naar elektrisch, dan nog is zo'n warmtepomp verwarming efficiënter. Pas bij een temperatuur van onder der -10 gaat het wat ingehaald worden, maar dan nog, dat is het BIJNA NOOIT! in Nederland. Maar de FUD heeft in gas en shell verslaafd Nederland goed haar werk gedaan. https://www.youtube.com/watch?v=MFEHFsO-XSI Heeft deze meneer een paar hele leuke filmpjes over gemaakt, die ook nog eens best te volgen en leuk zijn.
@Dehnus, Het verwarmt en koelt ruimtes die niet verwarmd of gekoeld hoeven te worden efficiënter, dat klopt.
Ik ben geen klimaatspecialist, maar ik verdien mijn geld met het oplossen van problemen en ik denk dat het spelen met triljarden of meer om te kijken wat de beste oplossing is voor de klimaatproblemen niet het beste manier is om te beginnen. Vergelijk het met een lekkende waterleiding. Je gaat toch niet eerst de leiding uitgraven om de lek te zoeken? Je zet toch eerst de hoofdkraan uit om de overlast te stoppen? Stel je voor je vind een lek, maar dat blijkt niet de "grootste" oorzaak te zijn, dan blijft het water maar doorstromen. Zo denk ik ook dat het veel belangrijker is om het geld eerst te steken in adaptie. Dat we een klimaat probleem hebben staat buiten kijf, echter hoeveel de invloed van onze levenstijl is, dat kunnen we alleen maar raden. Of we moeten ervanuit gaan dat de 150 jaar dat we het hebben kunnen meten genoeg is om de 5 miljard jaar te kunnen voorspellen (of hoe je dat ook wilt noemen) en dat is natuurlijk niet logisch. Die tijd is gewoon te kort en wat nu dat de mens wel van invloed is geweest op b.v. de snelheid van de veranderingen, maar het niet kunnen tegenhouden en al het geld is gestopt in tegenhouden? Wat gaan we dan doen?
Het is, voor de mensen die er verstand van hebben, volkomen duidelijk dat menselijk handelen de grootste aanjager is van de huidige klimaatverandering. [punt] Jouw mening doet er verder niet toe, vooral ook omdat jouw mening met name demonstreert dat je niet precies begrijpt waar het ver gaat. Of hoe wetenschap werkt.
Dus in plaats van de hoofdkraan dichtdraaien en het lek te repareren ga jij 'adaptief' extra afvoeren en een automatisch dweilsysteem in de keuken installeren? Klinkt als een prima aanpak... je onderburen zullen er blij mee zijn.
Ik ben het in grote lijnen met u eens. Er komt bij dat ik de arrogantie, die ik op veel plekken bespeur, dat de mensheid invloed heeft op het klimaat wat al een eeuwigheid verandert. Dat het klimaat verandert is een feit. Dan de wetenschappers, een kenmerk van echte wetenschap is dat door onderzoek of theses de opvattingen steeds veranderen. dat is ook meteen het mooie van wetenschap. Ik neem de coronapandemie maar als voorbeeld. Nog steeds weten wij niet echt hoe corona in elkaar steekt. Dat verklaart ook de wirwar van (soms overbodige naar de opvattingen van toen/nu/misschien) maatregelen waarvan de effecten nog steeds ietwat onduidelijk zijn. Wat mij wel stoort is het verdienmodel wat telkens weer de kop opsteekt als het hier in Nederland ineens zomers warm is. Het is net als met stikstof, het is wereldwijd en niet alleen hier in dit kleine landje. Miljarden belastinggeld naar bedrijven pompen die het in principe niet oplossen want anders was het allang gedaan gezien dat dit al sinds de Club van Rome gaande is.
Hier een wat genuanceerder verhaal, over de oorzaak van het toenemende aantal hittegolven. https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/toename-hittegolven-in-europa-gelinkt-aan-veranderende-straalstroom Er is geen enkele garantie dat 'Parijs' gaat helpen. Toch zijn de offers enorm. We hebben daardoor een energiecrisis, een wooncrisis, en een boerencrisis. Ik zou veel meer inzetten op klimaatadaptatie: investeer in voorzorgmaatregelen zodat branden beter bestreden/voorkomen kunnen worden.
Klimaatadaptatie? Ben jij ingesteld op het verwelkomen van miljarden mensen die de grond in hun geboorteland letterlijk te heet onder de voeten wordt?
Adaptie: het huis stormvast maken, airco installeren en ergens ver weg wat regenwouden (laten) platbranden om onze(!) voedselvoorziening veilig te stellen. Als je genoeg geld hebt is het klimaat (inderdaad) geen groot probleem.
@Déjà vu: die vergat ik nog: een heel hoog hek, met stroom erop rond Noord-Europa hoort natuurlijk ook bij het 'plan van aanpak'. Eigen volk eerst...
@Deja Vu In domrechtse context is klimaatadaptatie "je hoofd in je aars stoppen waardoor je een constante temperatuur ervaart waardoor het ontkennen van klimaatverandering wordt vergemakkelijkt"
Bovenstaande reacties zijn te kort door de bocht. CO2 uitstoot per kilo vlees is in NL relatief gering Consumptievlees per NL'er is ook relatief Grootste gedeelte, al dan niet bewerkt, meer dan de helft is voor export In die zin is het hele stikstofverhaal eenzijdig bekeken en wil je voor een aantal kleine natura 2000 gebieden hier de schade elders sterk vergroten https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5050407/klimaatbewust-dierenwelzijnscheck-biefstuk-kip-vis-vlees https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2021/12/10/lichte-daling-europese-vleesconsumptie-richting-2031#:~:text=In%20het%20rapport%20staat%20de,tegenstelling%20met%20de%20wereldwijde%20trend. https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5237923/export-vlees-nederland-koploper-europese-unie-miljarden-corona-stikstof
En daar is het nieuwe "momentje" na het "het bestaat niet" en "het bestaat wel maar wij zijn niet schuldig" is het "misschien zijn we schuldig, maar dan kunnen we er niks aan doen of kost het teveel, dus leer er maar mee omgaan!" Het is zo voorspelbaar: https://www.youtube.com/watch?v=GMOyNgLSX2g
Rekenkundig zit het Nl en Eu gewoon tegen: europa (dus inclusief het “niet-Eu deel”) beslaat 6,8% vh landoppervlak t.o.v. de andere werelddelen en daarbij slechts 11% vd wereldbevolking. Daarbij zijn Timmermans’ plannen voor een belangrijk deel milieuplannen (lokaal milieu verbeteren ten koste van milieu elders op aarde) ipv klimaatplannen. De kans is dus zeer beperkt dat die plannen enig effect hebben. Hoe het dan wel kan lukken, ik weet het niet. Voor nu lijkt het logischer om dijken te verhogen en andere aanpassingen uit te voeren om ons aan te passen aan de veranderingen inzake klimaat.
Mijn invloed op het klimaat, zelfs als westeuropeaan is maar 0.000001 procent of zo, dus *ik* hoef niks te doen... De dijken verhogen, een muur rond Europa, allemaal airco in huis en de rest kan verrekken. Mooi kapitalistisch standpunt TwoTone, daar kun je rijk mee worden.
@Twotone Adaptie valt niet goed bij klimaatactivisten omdat het afleid van de oorzaken van klimaatverandering. Deze opstelling is alleszins begrijpelijk. Met alleen het terugdringen van de CO2-uitstoot komen we er echter niet. We zullen ons ook moeten aanpassen aan de komende ontwikkelingen: dijken verhogen, waterberging voor droge perioden, verhogen grondwaterpeil etc. Ook als de CO2-uitstoot tot staan wordt gebracht zijn we er nog niet. Als we terug willen naar normale temperaturen, zal de CO2-concentratie in de atmosfeer fors naar beneden moeten; middels geo-engineering.
Ah nog zo'n tactiek "Wij zijn zooo klein... kijk als we het samen nou eens... maar ja... dat kunnen we niet." gevolgd door schreeuwen om een "NEXIT!" en overal tegenstemmen LOL :P. Echt zo fucking voorspelbaar.
“Om de een of andere reden lijkt de daadwerkelijke bereidheid daartoe nog steeds gering.” Dat komt omdat je 80x per dag paniek berichten leest over de klimaatcrisis leest in de MSM, zonder dikwijls redelijke onderbouwing. Mensen raken eraan gewend net als aan de oorlog in de Oekraïne. Mensen zijn ook niet gek en kunnen zelf ook nadenken.
En bij sommige mensen zal het kwartje echt nooit vallen. Die blijven zoeken naar elke mogelijke uitvlucht om te verhinderen dat ze op een of andere manier in aktie moeten komen.
mensen zijn (terecht) bang en dan is het makkelijker je kop in het zand te steken en te zeggen na mij de zondvloed. gaaf land en lekker barbequen.
Nee, het komt door mensen die op de meest irrationele manieren de boel kapot relatieveren en hun kop in het zand steken.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
@LaBou 24 jul. 2022 - 18:06 ""En bij sommige mensen zal het kwartje echt nooit vallen. Die blijven zoeken naar elke mogelijke uitvlucht "" Dat zijn hoofdzakelijk erg bange mensen die niet willen zien wat er gaande is. Die zouden zo in het orkestje van de Titanic mee hebben kunnen doen
Het hoort in mijn ogen bij de wens tot een maakbare wereld, waarbij de mens boven de natuur staat, in plaats van een evenwicht probeert te bereiken. De mens is al gemaakt tot een consument en het is vooral de eigen verantwoordelijkheid om te slagen. Dat staat haaks op het collectieve, waarbij de groep mensen doen wat nodig is om dat evenwicht met de natuur te bereiken. Het feit dat er mensen blijven zoeken naar een mogelijk uitvlucht is logisch en maakt het superioriteitsgevoel en dedain niet beter als mens, La Bou. Iedereen gaat ermee om zoals de persoon nodig acht, niet iedereen is even verantwoordelijk of kan iets aan zijn eigen situatie doen. Alles op 1 grote hoop gooien en alle generaliseren is fout. Om in actie te komen moet er eerst onderzoek gedaan worden, een visie ontwikkeld om pro actief het probleem aan te pakken. Al sinds tijden is het post actief wat de klok slaat, waarbij de politiek en ook de wetenschap alleen de gevolgen aanpakt. De oorzaak als roze olifant in de porseleinkast is natuurlijk de verzevenvoudiging van de wereldbevolking in 100 jaar. Die toename zorgt voor een te grote druk op wat de aarde aankan, en dan hebben een overgrote meerderheid nog niet de levensstandaard die in het westen geldt. Mensen verwijten dat ze irrationeel zijn is lachwekkend. De verwachting dat iedereen rationele besluiten neemt, klopt niet. Iedere keuze die iemand maakt, is voor een groot deel irrationeel, we staan evolutionair 1 stap boven de mensapen.
Gimli dacht blijkbaar: laat ik eens een sneer proberen (of ik moet het helemaal verkeerd lezen)
Aanpassen...aan wat nu 40, straks 50 is, en ooit 60 graden zal zijn, etc etc. Successss! Aanpassen: het toverwoord van de liberale ideologie. Maar wonderen bestaan niet. Zolang we het liberalisme maar niet hoeven te beëindigen.
Het klimaat verandert en dat hou je niet tegen denk ik. Wordt het niet eens tijd om te investeren in maatregelen die de gevolgen gaan bestrijden. Brandpreventie, waterbesparing, stadsvergroeiing, bosaanleg, dijkverhoging enz. in plaats van af te wachten. Je ziet het toch aankomen, het is elk jaar hetzelfde.
het is niet elk jaar hetzelfde, het wordt elk jaar erger.
"Het klimaat verandert en dat hou je niet tegen denk ik." Als individu alleen niet, als mensheid kunnen we er wel zeker invloed op uitoefenen. " Wordt het niet eens tijd om te investeren in maatregelen die de gevolgen gaan bestrijden. Brandpreventie, waterbesparing, stadsvergroeiing, bosaanleg, dijkverhoging enz. in plaats van af te wachten. Je ziet het toch aankomen, het is elk jaar hetzelfde." Als mensen niet eens bereid zijn maatregelen te nemen om deze rampen te voorkomen, waarom zouden ze dan wel willen investeren in gevolgen die ze duidelijk niet voor waar aannemen?
Ik hoor trouwens ineens niets meer over NL en die aangekondigde hittegolf.. Misschien is het beter om eens na te denken over hoe we ons gaan aanpassen in NL aan hogere temperaturen.
Er is in Nederland geen hittegolf aan gekondigd, we hebben er dit jaar ook nog niet een gehad. Maar niet getreurd, in augustus maken we een goede kans.
39,5 graden in maastricht afgelopen dinsdag. Gemiddelde temp deze zomer in top-10 sinds de metingen. Dit jaar al bij de 5% droogste jaren sinds diezelfde metingen. Wel goed op blijven letten of is dat te moeilijk met je kop in het zand?
"Ik hoor trouwens ineens niets meer over NL en die aangekondigde hittegolf.." Zoals gewoonlijk zegt dat meer over jouw gebrek aan kennis dan andere dingen. " Misschien is het beter om eens na te denken over hoe we ons gaan aanpassen in NL aan hogere temperaturen. " Of, gek idee, problemen proberen te voorkomen in plaats van de boel maar kapot te laten gaan in de hoop dat we iets aan de gevolgen kunnen doen.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Volgens de regels van het KNMI, wat toch door iedereen als wetenschappelijk instituut wordt erkend, is het nog geen hittegolf. Er is 1 dag geweest boven de 35 gr C, maar ja nu gelden de wetenschappelijke regels opeens niet meer.
"maar ja nu gelden de wetenschappelijke regels opeens niet meer" Kweet niet precies wat je hiermee bedoelt te zeggen of insinueren of wie je er mee aanspreekt, maar ook zonder hittegolf kan het hier warmer en droger zijn dan gemiddeld - zoals Lebowski al opmerkt. Het is in ieder geval niet zo dat er geen klimaatsverandering is en er dus niets aan de hand is omdat we hier deze zomer (nog) geen hittegolf hebben gehad.
Mohawk, het gaat om alle hysterie dat het deze zomer 2x meer dan 30 graden was. Vroeger had je nog hittegolven.